Od putarine ubrana tri miliona maraka

Bez autora
Dec 17 2015

Od naplate putarine na autoputu Banjaluka - Gradiška za devet mjeseci prikupljeno je više od tri miliona maraka. Naplata putarine na autoputu Banjaluka - Gradiška počela je 16. marta ove godine na naplatnoj stanici "Jakupovci", a prema dosadašnjim procjenama nadležnih u "Autoputevima RS", naplata ide po planu.Za devet mjeseci kroz naplatnu stanicu "Jakupovci" prošlo je 1,06 miliona vozila ,a očekuje se da prihod od putarine za godinu dostigne četiri miliona KM, koliko je i predviđeno planom.

Od putarine ubrana tri miliona marakaOd naplate putarine na autoputu Banjaluka - Gradiška za devet mjeseci prikupljeno je više od tri miliona maraka, rekao je direktor "Autoputeva RS" Dušan Topić. Naplata putarine na autoputu Banjaluka - Gradiška počela je 16. marta ove godine na naplatnoj stanici "Jakupovci", a prema dosadašnjim procjenama nadležnih u "Autoputevima RS", naplata ide po planu.

- Za devet mjeseci kroz naplatnu stanicu "Jakupovci" prošlo je 1,06 miliona vozila - naveo je Topić i dodao da očekuju da prihod od putarine za godinu dostigne četiri miliona KM, koliko je i predviđeno planom.

Prema njegovim riječima, kada je krenula naplata putarine broj vozila koja su prošla kroz naplatnu stanicu u Jakupovcima bio je ispod prosjeka, odnosno kretao se oko 3.000 vozila. Međutim, sa dolaskom ljeta i sezone godišnjih odmora taj broj je znatno povećan i dostizao je i do 5.000 vozila.

- Trenutno u prosjeku dnevno putarinu u Jakupovcima plati oko 4.000 vozača - naveo je Topić. On je potvrdio da je na početku veliki broj vozača koji saobraćaju autoputom Banjaluka - Gradiška izbjegavao da plaća putarinu, zbog čega su se stvarale velike gužve na starom putu.

- Sa prvim danima naplate putarine zabilježen je znatan odliv vozila na magistralni put, ali kako je vrijeme odmicalo, vozači su počeli da se vraćaju na autoput Banjaluka - Gradiška - kazao je Topić.

Međutim, pojedini stanovnici Laktaša ističu da su i sada primjetne gužve u jutarnjim i popodnevnim časovima starim putem jer, kako kažu, mnogi i dalje izbjegavaju da plaćaju putarinu.

- Te gužve su svakako manje u odnosu na mart kada je počela naplata putarine. Platim putarinu samo onda kada žurim jer prije stignem na posao autoputem - kazala je Nevena L. iz Laktaša koja svakodnevno putuje za Banjaluku.

Vozači na autoputu Banjaluka - Gradiška za putarinu izdvajaju od dvije do deset maraka, u zavisnosti od kategorije vozila. U ovu cijenu uračunat je i PDV. Autoput Banjaluka - Gradiška pušten je u saobraćaj krajem 2011. godine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik